länet

Lång väntan på barn

Allt fler söker hjälp hos fertilitetskliniker. Och det här innebär att det är långa köer för att få en utredning vid kliniken i Nyköping. Något som gör att de som vill skaffa barn, men har svårt att bli gravida, kan få vänta i flera år på att få barn.

– Från början är man ju så positiv och hoppfull men sen ju längre tid det tar, försök efter försök så börjar man ju ge upp, säger Lisa Nylund från Nyköping som är en av de som stått i kön.

Henne tog det fem år, från det att hon först försökte bli gravid tills hon slutligen födde en son, efter flera försök med provrörsbefruktningar. 

Har man svårt att bli gravid och bor i Nyköpingsområdet, så är det inte ovanligt att man får vänta i ett år, för en första utredning, och då ska man först ha prövat att få barn på egen hand i ett till två år.  

Och när utredningen väl är gjord så väntar nästa steg det kan vara provrörsbefruktning eller annat, för att kunna bli gravid.

Gränsen för en utredning går vid 38 års ålder, och ligger man nära den, så kan man få gå före i kön, enligt Margareta Pettersson chef på kvinnokliniken i Nyköping. Men annars får man alltså vänta på sin tur, precis som alla andra.

– Behovet av att få hjälp har ökat, enligt Margareta Pettersson. 

I Eskilstuna, där länets andra fertilitetsklinik finns, är köerna kortare, runt ett halvår kan man få vänta på en utredning, enligt verksamhetschefen där.

Det tog fem år från det att Lisa Nylund först försökte bli gravid tills hon slutligen födde sin son. Fyra provrörsbefruktningar fick hon göra, innan det slutligen gav resultat, och hon fick sin son.

– När jag tänker tillbaka så vet jag inte om jag skulle orka att göra om det för det var ju så jobbigt, ändå är det ju värt det nu när jag har mitt barn, säger Lisa Nylund.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista