LÄNET

Kontroversiellt dun säljs i Sörmland

Tre av de kedjor som enligt TV4:s Kalla Fakta säljer produkter med dun plockade från levande gäss, finns i Sörmland. Det är Åhléns som finns i Eskilstuna, Nyköping och Katrineholm och Sängjätten som finns i Eskilstuna och så Jysk.

De Nyköpingsbor Sveriges Radio P4 Sörmland talat med angående inslaget säger alla att de har reagerat starkt på avslöjandet.

– Det är djurplågeri helt enkelt, säger en Nyköpingsbo.

Plockning av dun från levande gäss är en mycket smärtsam process. Allt görs på grund av ekonomiska orsaker. Det är helt enkelt mer lönsamt att plocka dun från levande fåglar eftersom då växer dunet ut och kan plockas igen och igen. Upp till fyra gånger kan man plocka en gås.

Även Ikea ska ha en leverantör som använder fjädrarna.

– Allt fjäder och dun som används i Ikeas produkter är en biprodukt från matindustrin, skriver Ikea i en kommentar till programmet som sändes på söndagen.

– Den av Kalla Fakta utpekade leverantören kommer omedelbart att kontaktas så att vi kan undersöka uppgifterna och säkerställa att våra krav i såväl specifikationen som i vår uppförandekod uppfylls.

Ikea skriver vidare att man vid tidigare besök hos leverantören inte funnit anledning att anmärka på hanteringen av fåglar, men att man självfallet inte accepterar om fjäder och dun tas från levande djur.

Inför programmet hade Kalla Fakta kontaktat 39 producenter av dun i Polen, Ungern och Kina som står för den största delen av världsproduktionen. 90 procent svarade att de plockar dun från levande gäss, vilket är en mycket plågsam process. Dunet kan sedan hamna i Sverige via mellanhänder i Tyskland och Danmark.

Förutom Ikea ska kedjor som Sova, Åhléns och Sängjätten ha produkter med dun som plockats från levande fåglar, uppger Kalla Fakta.

Anna Stensson
anna.stensson@sr.se