Noura George, Steava Warda och Noora Fares tror att deras mattebetyg skulle sänkas om de inte fick undervisning på arabiska.
LÄNET

Kritik mot förslag att stoppa undervisning

En arbetsgrupp inom Folkpartiet vill stoppa undervisning i skolan på andra språk än svenska eftersom de menar att det kan försämra elevernas utveckling i svenska språket. På Skiftingeskolan i Eskilstuna har man flera års erfarenhet av flerspråkig undervisning, något som är mycket uppskattat bland eleverna.

Ahlam Al-Shakarchi, som är lärare på Skiftingeskolan, säger att det betyder mycket för eleverna att de kan läsa matematik på till exempel arabiska.

– När vi förklarade mattematiktermerna på det språk eleverna kunde så började de tycka om matte, berättar Ahlam Al-Shakarchi.

Barn och ungdomar som nyligen kommit till Sverige får först gå i en internationell klass i cirka ett år. Efter det börjar de i en vanlig skolklass där undervisningen är på svenska. Det är när barnen börjar i en vanlig klass som svårigheterna uppstår. Många facktermer är svåra att förstå och de som inte kan svenska så bra halkar efter i undervisningen.

Men på Skiftingeskolan får barnen och ungdomarna möjlighet att läsa vissa ämnen på sitt modersmål. Till exempel kan de läsa matte på arabiska eller få engelskaundervisning av en lärare som talar kurdiska. Idag finns flerspråkig undervisning på ett fåtal skolor i Eskilstuna, men undervisningen ska utökas till fler skolor, enligt Rolf Brunell, som är chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna.

En arbetsgrupp inom Folkpartiet vill stoppa den här typen av undervisning eftersom de menar att den kan gå ut över elevernas svenska. Men eleven Steava Warda, som går i åttan på Skiftingeskolan och läser matte på arabiska, menar att svenskan snarare stärks eftersom läraren använder båda språken i undervisningen.

– Om man inte förstår orden får man översättningen på arabiska, säger hon.

Och hennes klasskamrater Noura George och Noora Fares tror att deras betyg skulle sänkas om de läste matematik enbart på svenska.

– Alla matteord är svåra och då kan läraren förklara det på vårt språk, säger Noura George och Noora Fares.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista