LÄNET

Vindkraft kan störa fågellivet

Föreningen Sörmlands Ornitologer är oroliga för hur vindkraften påverkar fågellivet och de menar att det inte görs tillräckliga utredningar om det här.
Något som enligt ornitologer på sikt kan påverka populationen av arter, som havsörn, berguv och kungsörn.

Jan-Erik Hägerroth är med i styrelsen för föreningen Sörmlands ornitologer.

– Vi vet för lite här i Sverige om miljöeffekterna av vindkraften, säger han och fortsätter. Om det går fort så blir det också fel och då får vi betala priset att det kan bi effekter på populationerna om man inte lugnar ner sig och sansar sig och försöker föra en bättre dialog och lyssna på vad vi har att säga i stort.

Ornitologer landet över är oroliga.

Många av dem menar att utbyggnaden av vindkraft sker utan kunskap om hur vindkraftsverken påverkar de fåglar som häckar i närheten av de höga masterna.

Vid Bråvikens mynning i Nyköpings kommun finns planer på att bygga 100 till 120 meter höga vindkraftverk. En plats där det idag finns både havsörn, berguv och kungsörn.

Men verken kan innebära att arterna på sikt utarmas, menar Jan-Erik Hägerroth.

--Där har vi ju ett ställe där vi vet att de bor. De måste alltså förflytta sig ut boet för att fiska när det gäller havsörnen. Står det då en snurra på fel ställe så flyger de in i den där. Lokalt kanske det är en eller två, men ser man det nationellt kan det få konsekvenser på populationerna. De fyller ju en funktion i ekosystemet, säger Jan-Erik Hägerroth.

Föreningen Sörmlandsornitologer samarbetar nu med länsstyrelsen och de Sörmländska kommunerna för att framöver kunna göra en kartläggning av var känsliga fågelarter finns. Vid Östersjökusten är det framför allt de stora rovfåglarna som man är intresserade av.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista