länet

Landsting slåss om patienterna

En bitter strid har uppstått mellan Akademiska sjukhuset i Uppsala och Stockholms läns landsting. I potten ligger de patienter, som idag skickas från bland annat Sörmland för vård i Uppsala. Stockholm satsar nu hårt på att få ta över de patienterna, enligt marknadsdirektören på Stockholms läns landsting Björn Nyberg.

– Vi ser oss som konkurrenter. Vi har stora ambitioner att ta på oss nya volymer av utomlänsvård från Västmanland och Sörmland. Vi har pågående diskussioner med båda landstingen, säger Björn Nyberg.

För Akademiska sjukhusets del är det en ödesfråga att lyckas behålla de sex landsting som i dag är stora köpare av högspecialiserad vård.

Förlorar man de intäkterna kan sjukhuset tvingas banta ned nuvarande verksamhet. Och två av landstingen tvekar om en fortsättning, Västmanland och framför allt Sörmland.

Och båda de landstingen bearbetas nu som bäst av landstinget i Stockholm för att locka över dem dit.

Som det är i dag köper de båda landstingen bara mindre delar av specialistsjukvården i Stockholm och det allra mesta från Uppsala.

Landstinget i Stockholm har avsatt ökade resurser för att marknadsföra sig mot Sörmland och Västmanland.

– Det gäller ju att få råd med den högspecialiserade vården. Den blir allt mer avancerad, och ju fler som är med och betalar på de fasta kostnaderna, desto bättre är det, säger Björn Nyberg.

Hur viktigt är det för er att få större andelar av högspecialistvården från Sörmland och Västmanland än ni har i dag?

– Jag kan inte värdera hur viktigt det är, men att det är viktigt är alldeles klart, säger Björn Nyberg.

Sjukhusdirektören på Akademiska, Marie Beckman Suurküla, är kritisk mot offensiven från Stockholmslandstinget:

– Det här att de kommer och tar eller försöker köpa över Sörmland till exempel, det betraktar vi som väldigt dålig affärsheder, säger Marie Beckman Suurküla.

– Det de inte har förstått i Stockholm är att de har ju sin region och det är Stockholms läns landsting, de har ett befolkningsunderlag på två miljoner. Vårt befolkningsunderlag på våra två miljoner, det ligger i de sex landsting som omger vårt eget landsting, menar Beckman Suurküla.

Så hur ska ni göra för att stoppa det här?

– Ja, vi för dialoger så gott som dagligen med Stockholm. Vi arbetar på alla håll och kanter för att försöka rädda det här, avslutar Marie Beckman Suurküla.

Reporter Mårten Nilsson, SR Uppland.
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista