Tv-spelen konkurrerar med böckerna i hyllan
länet

TV-spel intar biblioteken

Under vecka 6 blev det möjligt att börja låna tevespel på Eskilstuna stadsbibliotek. Ett knep man redan har tagit till på flera av länets bibliotek för att locka till sig yngre låntagare. Och knappt hann biblioteket öppna innan spelen började gå åt. 

– Unga i tonåren är en grupp vi ser allt mindre av på biblioteken så med det här så hoppas vi ju att de kommer hit och kanske får med sig något annat med hem också, säger Ragnar Eng som är bibliotekarie på Eskilstuna stadsbibliotek.

Eskilstuna stadsbibliotek är inte först ut i länet. Nyköping, Strängnäs och Katrineholm har haft tevespel att erbjuda sedan några månader tillbaka. Och erfarenheten därifrån är att åtgången på spel är stor.

Böckerna får ursäkta, men för många ungdomar är tevespel det som man hellre ägnar en stunds förströelse är läsning.

Marcus Nordström är en av besökarna på biblioteket i Eskilstuna:

– Jag har hittat ett par spel, ett rallyspel och ett legospel, säger Marcus som också tycker att det är bra att biblioteket hänger med i tiden och också tar in lite nyare former av kultur.

Och just det är det många bibliotek som försöker. Glöm det där med att det bara finns böcker och dagstidningar på ett bibliotek i dag.

Här finns filmer, modemagasin, cd-skivor och nu tv-spel. Och mycket handlar det om att locka till sig en grupp av låntagare som inte naturligt besöker biblioteket idag.

På stadsbiblioteket i Eskilstuna är tevespelen placerade i bibliotekets ungdomsdel. För det finns ändå en önskan från bibliotekets sida att besökarna inte bara få med sig ett spel hem utan också gärna en bok.

Micael Sterklint
micael.sternklint@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista