länet

Oro kring dunprodukter

Tv 4:s avslöjande om att dun plockas från levande fåglar, har lett till att flera butikskedjor nu kontrollerar sina dun-leverantörer. Och bland lokala handlare i Sörmland pågår nu en diskussion om hur man ska göra med sina dunjackor och duntäcken. 

– Det som jag som handlar tycker är klurigt är vilket värde har policydokumenten från leverantören, säger Hans Stipek, som säljer dunjackor i butiken Mest Ute i Eskilstuna.

Hans Stipek väntar nu mer information från leverantörerna om hur tillverkningskedjan ser ut. En av leverantörerna har redan kontaktat butiken och uppgett att dunet i deras jackor kommer från levande fåglar. De jackorna ska Hans Stipek nu skicka tillbaka.

Som Tv4 avslöjade i programmet Kalla Fakta i söndags är det vanligt att dunet i våra jackor och täcken kommer från gäss som har plockats levande, under svåra smärtor.

Gässen kan plockas upp till fyra gånger under sin livstid och man får därför ut mer dun från varje gås än om man först slaktar den och sen plockar bort dunet.

Flera av Mest Utes leverantörer har skickat mejl till butiken där de skriver att de inte använder dun från levande fåglar.

Men enligt Kalla Fakta är det i stort sett omöjligt att få garantier för att dun är framställt på ett bra sätt. Det kan vara upp till tio mellanled från farm via tvätteri, grossister och leverantör till butiker och konsumenter.

– Jag har ju inte varit med vid plockningstillfällen så jag kan ju inte säga att jag kan garantera det, säger Hans Stipek som svar på frågan om han kan garantera att dunet i jackorna som han säljer i sin butik, kommer från döda gäss, och inte från levande fåglar.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se