LÄNET

Dunkers skola till final i Vi i femman

Stiftelsen Dunkers skola klass 5A från Malmköping är som första klass klar för den sörmländska finalen i Vi i femman.

Efter en stark insats i den första semifinalen besegrade Dunkers skola Strångsjö skolas klass 5G från Katrineholm med siffrorna 20-9 i direktsändning i P4 Sörmland.
Semifinalen började helt jämnt, efter de inledande fem snabbfrågorna var ställningen 2-2.

Lagen, bestående av Claes Johan Roempke och Matilda Hellsten för Dunker och Andreas Larsson och Erica Grahn för Strångsjö fortsatte sen att följas åt. Det blev många korrekta svar inom ämnena matte, engelska och samhälle och efter tre a- och b-frågor var ställningen 7-6 till Dunkers fördel.

När det sen blev ytterligare fem snabbfrågor tog Dunkers skola grepp om tävlingen. Strångsjö var också snabba på knappen men hela tiden knappt efter Dunker. Claes Johan och Matilda svarade dessutom rätt på frågorna och efter snabbfrågorna hade Dunker dragit ifrån till 11-6.

Strångsjö gav aldrig upp kampen utan fortsatte att svara rätt på flera av de följande a- och b-frågorna. Men det hjälpte inte mycket när Dunkers lag var säkerheten själv i frågor om Birka, bowling och företagsvarsel. När den andra omgången a- och b-frågor klarats av hade Dunker en ointaglig ledning med 17-9.

På det sista momentet ”stegen” som kan ge fem poäng försökte Strångsjös lag snygga till siffrorna genom att välja fyrapoängs-nivån. Men tyvärr svarade laget grävling när rätt svar var mullvad. Dunkers skola valde trepoängsnivån och svarade skalbaggar vilket var korrekt. Därmed vann Dunkers skola den första semifinalen med 20-9.

Vem som står för motståndet i länsfinalen den 10 mars avgörs nu på torsdag den 5 februari då Strängnäs Montessoriskola och Frejaskolan från Gnesta möts i den andra semifinalen.

Länsfinalen den 10 mars direktsänds från Parken Zoo i Eskilstuna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista