ESKILSTUNA

Lägre vinst än väntat för Alfa Laval

Verkstadskoncernen Alfa Laval redovisar en vinst före skatt på 1 211 miljoner kronor för fjärde kvartalet. Under samma period året före blev vinsten 1 587 miljoner kronor. Aktieanalytikerna hade i genomsnitt räknat med en vinst före skatt på 1 500 miljoner kronor.

Omsättningen uppgick till 8 096 miljoner, jämfört med 7 220 miljoner kronor. Styrelsen föreslår en utdelning till ägarna på 2:25 kronor per aktie, lika mycket som för ett år sedan.

Orderingången minskade under fjärde kvartalet med 15,0 procent till 6 181 miljoner kronor.

I en prognos spår företagsledningen att man förväntar att efterfrågan under det första kvartalet kommer att bli något lägre än under fjärde kvartalet 2008.

”Aktiviteterna för att reducera kapacitet och kostnader har ytterligare intensifierats som en följd av minskad efterfrågan samt förväntningarna för 2009”, skriver vd Lars Renström i rapporten.

-Det är ett bra resultat. Sedan är utsikterna lite svagare första kvartalet jämfört med fjärde, men det är också väntat, säger Mats Liss, analytiker på Swedbank, som påminner om att Alfa Laval i samband med ett varsel för drygt tre veckor sedan gav tydliga signaler om varthän det pekar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista