ESKILSTUNA

Hot mot skola var skämt

En 21-årig man från norra Sörmland har erkänt att det var han som hotade S:t Eskils gymnasium på onsdagsmorgonen. Han har i polisförhör sagt att hans avsikt varit att skoja. Han är misstänkt för olaga hot, men släpptes på onsdagseftermiddagen.

– Det är klart att man blir orolig. Men vi hoppas att det skett i oförstånd, men vi måste ta det seriöst när vi får sådana signaler.

Polisen spärrade på förmiddagen av S:t Eskils gymnasium med 1250 elever och 50 lärare efter uppgifter till skolan att en elev skulle skjutas. Hotet var publicerat på ett amerikanskt diskussionsforum och gymnasiet fick ett telefonsamtal från Norge där en person uppgav att hotet fanns på hemsidan.

På hemsidan nämndes S:t Eskils gymnasium och skolans rektor i sammanhagnet. Därför valde rektorn Sonny Lundgren att ta kontakt med polisen, som spärrade av skolan. Eleverna fick information om händelsen och fick vara kvar i lokalerna under ett par timmar innan de kunde gå hem. Lektionerna ställdes in. Under torsdagen kommer elevera att få undervisning som vanligt.

– Man kan inte tro att något sånt här kan hända här, det är ju sånt som händer i USA, säger en av eleverna som kom ut från skolan efter utrymningen.

Den 21-åring som är misstänkt för att ligga bakom hotet har i polisförhör sagt att hans avsikt varit att skoja och han är misstänkt för olaga hot. 21-åringen hittades med hjälp av Eskilstunapolisens IT-brottsspecialister som samarbetade med rikskriminalens Internetspaningsenhet.

Ingen person skadades fysiskt vid händelsen.

Anna Stensson
anna.stensson@sr.se

Micael Sternklint
micael.sternklint@sr.se

Joel Hedin
joel.hedin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista