LÄNET

Landstinget erbjuds del i Akademiska

Landstinget i Uppsala kommer om några veckor att erbjuda sex andra landsting, bland dem landstinget Sörmland, att bli delägare i Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Det är motdraget för att möta konkurrensen från Stockholm och satsningen där på att locka till sig landsting som i dag köper vård från Akademiska.

Marie Beckman Suurküla är chef för Akademiska sjukhuset:

- Det här är ju en tanke som jag driver att vi skulle kunna få våra landsting att bli delägare i Akademiska sjukhuset, eller på något vis få insyn, möjlighet att styra och leda sjukhuset och påverka dess framtida utveckling, men också att ta ett större ansvar än man gör i dag, säger Marie Beckman Suurküla.

Ledningen för Akademiska och landstinget i Uppsala kommer nu att agera för att försöka trygga sjukhusets framtid. Det är hotet från Karolinska sjukhuset i Stockholm som tvingar fram sökandet efter nya lösningar. Karolinska satsar målmedvetet på att locka till sig framför allt Sörmland och Västmanland som kunder av högspecialiserad vård, något som de i dag till största delen köper från Akademiska och skulle Stockholm lyckas handlar det om stora intäkter som Akademiska går miste om, vilket i sin tur hotar sjukhusets framtid.

Redan om några veckor kommer landstinget i Uppsala att lägga fram idén att de sex landsting som i dag är stora köpare av högspecialiserad vård från Uppsala, går in som delägare i Akademiska:

- Vi planerar en träff med landstingen i mars, som landstingsdirektörerna håller i, och där kommer de här frågorna att diskuteras, säger Marie Beckman Suurküla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista