katrineholm

Problemfyllt för pendlare

Många åker tåg till och från Katrineholm för att komma till sitt arbete, ett pendlande som inte är problemfritt. I alla fall inte enligt pendlarna på Inspektionen för arbetslöshets-försäkringen, IAF, i Katrineholm. De är trötta på överbokade tåg och krångliga tågbyten. För att försöka lösa situationen bjuder nu Katrineholms kommun in SJ och IAF till ett möte om tågpendlingen. 

Katrineholm beskrivs av kommunen som en ort som det går snabbt att pendla till från närliggande orter med många täta tågförbindelser.

Men på inspektionen för Arbetslöshetsförsäkringen, IAF, tycker tågpendlarna att det är för krångligt. Det är för få avgångar till Katrineholm, fram för allt under sommaren, och väntetiderna är långa för den som måste byta tåg för att komma till jobbet, och då växla mellan två bolag.

– Jag förutsatte ju att det skulle gå att ta sig till jobbet så att jag skulle kunna göra mina åtta timmars arbetsdag men får jag inte plats på 07.20 tåget så kommer jag en timme senare till jobbet och det gör ju att jag får sitta kvar längre på jobbet, säger Lisa Widen som pendlar med tåg till Katrineholm från Stockholm.

I slutet av februari ska Katrineholms kommun och IAF träffa SJ för att diskutera problemen med pendlingen.

– Kommunen kan ju bara jobba för att påverka och göra förbättringar i de här stora systemen vi kan inte gå in och styra i detaljer, menar Mats Hedberg som är ortsutvecklingsstrateg i Katrineholms kommun.

Vad förväntar sig Katrineholms kommun av SJ i den här frågan? -

- Att de förklarar varför situationen är som den är och vad de har eller inte har för möjligheter att göra något åt det, menar Hedberg.

Jan Kyrk som är ansvarig för regionen hos SJ menar att problemen beror på att allt fler har börjat pendla med tåg de senaste åren och att det är för trångt på rälden för att man ska kunna sätta in fler tåg.

Kyrk berättar att SJ har beställt nya vagnar för att kunna erbjuda fler platser på de tåg som redan finns idag.

Ellen Forslund
ellen.forslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista