Ont om blod på mälarsjukhuset

De senaste dagarnas hårda efterfrågan på blod har gjort att ett redan litet lager på blodcentralen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna har blivit ännu mindre. För tillfället är blodlagret bara hälften av vad det normalt brukar vara. Det säger Tomas Hyllvander, funktionsansvarig för serrologin på blodcentralen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.
De senaste dagarna har trycket varit extra stort från grannsjukhusen, vilket kraftigt har minskat ett redan litet blodlager på Mälarsjukhuset. Nu är alltså blodlagret bara hälften av vad det brukar vara, säger Tomas Hylvander. - Skulle det intäffa något, en allvarlig olyckshändelse eller något allvarligt sjukdomstillstånd som kräver blodtransfusion, då hamnar vi i ett krisläge, säger han. Skälen till att blodlagren i landet är väldigt små under sommaren och hösten är att många blodgivare är på semester. När sedan förkylningstiderna börjar under hösten så är det också många blodgivare som stannar hemma. Det här problemet är svårt att förebygga, säger Tomas Hyllvander. - Det beror på att blod är en färskvara och kan inte lagras mer än sex veckor, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista