1 av 2
Forsmarks kärnkraftverk. Foto: Felipe Morales/SvD/Scanpix.
2 av 2
Personal på Forsmarks kärnkraftverk ställer sig i en strålmätningsmaskin efter ett besök i reaktorhallen. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
SÖRMLAND

"Rätt att backa i kärnkraftsfrågan"

Distriktsordföranden för Centerpartiet Sörmland Inger Fredriksson anser att Maud Olofsson gjorde rätt som backade i kärnkraftsfrågan och gick med på att ta bort förbudet mot ny kärnkraft i Sverige. Men alla centerpartister i Sörmland håller inte med.

– Det har schabblats ända sedan folkomröstningen 1980. Jag kan inte gå med på att bygga ut kärnkraften, säger Strängnäsbon och centerpartisten Henrik Elmgren, före detta landstingsråd.

Regeringspartiernas uppgörelse innebär att nya reaktorer får byggas när de gamla reaktorerna har tjänat ut. Nybyggnation tillåts bara på platser där det finns kärnkraftverk idag.

Det förbud mot ny kärnkraft som har funnits hittills, rivs alltså upp.

Centerpartiet har länge varit emot kärnkraften och i folkomröstningen 1980 stod partiet för avvecklingslinjen som innebar att kärnkraften skulle försvinna inom tio år. Men nu har Maud Olofsson backat i frågan och gått med på att tillåta nybyggnation.

Sveriges Radio Sörmland har talat med åtta av centerpartiets kommunala gruppledare i Sörmland. Sex av gruppledarna ger Maud Olofsson sitt stöd, medan två av dem är mer tveksamma.

Många av gruppledarna menar att kärnkraften måste finnas kvar så länge det inte finns någon annan energi som kan ersätta den. 

– Maud Olofsson har mitt fulla stöd. Kärnkraft är ju ett nödvändigt ont i det här läget, säger Annika Karlsson, som är gruppledare för Centerpartiet i Nyköping.

Inger Fredriksson, distriktsordförande för Centerpartiet i Sörmland, menar att Maud Olofssons kompromiss var nödvändig, även om partiet vill se en utfasning av kärnkraften.

I gengäld har partiet fått igenom sina krav på satsningar på förnyelsebar energi. Det ska bli enklare och gå snabbare att få tillstånd för att bygga ut vindkraften och man ska satsa mer på förnybara energislag.

– Man måste nå ett mål och ibland får man pröva andra vägar, säger Inger Fredriksson.

En som är mer skeptisk till att Maud Olofsson backat om kärnkraften är Marianne Andersson, gruppledare i Strängnäs.

– Jag tycker ju att förnyelsebar energi är det vi ska satsa på och kärnkraft är en riskabel energikälla, även om den har blivit bättre med åren. Så det känns lite tråkigt att vi har fått ge efter i den frågan, säger Marianne Andersson.

Och det finns en fara i att Maud Olofsson vänder i kärnkraftsfrågan utan att förankra den inom partiet, anser Bo Höglander som är centerpartist i Oxelösund.

– Det har gått väldigt snabbt. Även om jag sympatiserar med beslutet i sak så kan jag tycka att man skulle ha ägnat lite mer tid åt att förankra ett sådant här dramatiskt beslut, säger Bo Höglander.

Socialdemokraterna är splittrade i kärnkraftsfrågan. Benita Vikström, socialdemokratiskt kommunalråd i Oxelösund, är ordförande i det nätverk av socialdemokrater i 69 kommuner, som inte vill se någon snabb avveckling av kärnkraften.

– Låt inte Miljöpartiet ha något inflytande över socialdemokraternas energipolitik, säger hon till TT.

Benita Vikström har inte hunnit studera regeringens överenskommelse, men tycker att den låter bra.

– Jag hoppas att de bjuder in till en blocköverskridande överenskommelse. Om de bara bjuder in Mona, så tror jag att det här löser sig, säger hon.

TT: Tror du alltså att partiet kan gå med på att tillåta nybyggnation av kärnkraft?

– Det är tveksamt. Då låser det sig nog igen, säger Benita Vikström.

TT: Men vad är det då som ska lösa sig?

– Jag är alltid optimist. Vi vill ha garantier för en trygg och säker energiförsörjning. Vi har fått besked från Mona Sahlin att det inte kommer att bli någon snabb kärnkraftsavveckling.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Reino Helin
reino.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista