Sörmland

Splittring om kärnkraften i (S)

Regeringens överenskommelse på torsdagen om att öppna för en utbyggnad av kärnkraften gör att socialdemokraternas gamla spricka i frågan kommer i dagen.

– Jag tror inte att mer kärnkraft är framtiden för Sverige, säger Fredrik Olovsson. Vi behöver ställa om vårt energisystem till mer av förnybart och kärnkraften är motsatsen till förnybar energi. Men vi måste naturligtvis se till att vi har den energi som vi behöver för vår basindustri och vår uppvärmning.

Måste vi inte bygga fler kärnkraftverk då?

– Nej, jag tror inte det. Jag tycker att vi skulle satsa de enorma resurser, som nu kommer att styras mot gammal kärnkraft, till förnybart, nytt och modernt istället.

Fredrik Olofsson tror att majoritetens överenskommelse kommer att leda till högre energipris och att färre intressenter kommer att våga satsa på förnyelsebar energi.

Och centerns helomvändning, som gjorde regeringsöverskommelsen möjlig, tror Fredrik Olovsson kommer att påverka väljarnas syn på Centern.

– Jag tror inte att det finns mycket av grön färg kvar på Centerpartiet, säger Olovsson.

Benita Viktsröm som är kommunstyrelseordförande i Oxelösund där man har den tunga industrijätten SSAB står för en betydligt långsammare avveckling av kärnkraften än den socialdemokratiska partilinjen och riksdagsledamoten Olovsson.

– Jag tror inte att kärnkraften är lösningen på sikt för uran är ju också en ändlig resurs men man måste avveckla mycket långsamt, säger Benita Vikström.

Är kärnkraften en lösning på kort sikt?

--Ja det är den och absolut under en lång övergångsperiod vi klarar oss inte utan den som det är idag, menar Vikström. 

Kan du tänka dig en utbyggnad av kärnkraften som den borgerliga alliansen nu öppnar upp för?

– Nej jag tror att vi ska värna de reaktorer vi har och investera i dem för att de ska hålla länge men jag är tveksam till att bygga nytt, säger Vikström.

Vikström har nu uttalat sig försiktigt positivt till den borgerliga regeringens överenskommelse och hon vill att Miljöpartiet inte ska få något inflytande på Socialdemokraternas energipolitik.

Den interna sprickan i kärnkraftsfrågan riskerar nu att bli en belastning för socialdemokraterna i valrörelsen nästa år, men Fredrik Olovsson ser inga stora problem med att ledningen för de sörmländska socialdemokraterna är splittrad.

– Jag och Benita har diskuterat det här på många möten och på många kongresser, men kärnkraft är inte lösningen på Sveriges energiproblem.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Jonas Carnesten
jonas.carnesten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista