Eskilstuna

Kraftig förlust för Volvo CE

Det blev en kraftig förlust fjärde kvartalet förra året för Volvo CE som tillverkar anlägningsmaskiner och som har verksamhet i Eskilstuna. Förlusten blev drygt 1,2 miljarder jämfört med en vinst på lite drygt en miljard kronor samma period året före. Det visar bokslutet.

Volvo CE gjord en vinst helåret 2008, men den minskade kraftigt, från drygt 4,2 miljarder 2007 till lite drygt 1,8 miljarder kronor. Hela Volvokoncernen redovisar en förlust på lite drygt 2,5 miljarder kronor jämfört med vinsten på drygt 5,6 miljarder kronor samma period året före.

Volvos affärsområde anläggningsmaskiner har drabbats hårt av den snabba inbromsningen på marknaden, skriver Volvo i sitt bokslut. 

Marknaden för tunga maskiner som exempelvis dumprar och hjullastare minskade kraftigt fjärde kvartalet och hela förra året, framförallt i Europa, men också i Asien och Nordamerika.

Marknaden för tunga maskiner som exempelvis dumprar och hjullastare minskade kraftigt fjärde kvartalet och hela förra året, framförallt i Europa, men också i Asien och Nordamerika.

Efterfrågan på anläggningsmaskiner väntas bli svag under det här året. Ett litet ljus i tunneln är att flera regeringar har satsat på olika stimulanspaket som innehåller investeringar i infrastruktur som exempelvis vägar, skriver Volvo i bokslutet. Det kan vara positivt, menar Volvo, i slutet av året och under 2010.

Volvo CE drog i nödbromsen i höstas och omorganiserar och anpassar verksamheten till den minskade efterfrågan. Volvo har minskat sina lager och har varslat 3400 anställda, varav flera hundra vid Eskilstunafabriken. Totalt motsvarade det en fjärdedel av antalet arbetare, som kommer att lämna företaget i början av det här året.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista