IF Metall vill behålla kärnkraften ett bra tag framöver. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
sörmland

"(S) kan förlora väljare"

Socialdemokraterna riskerar att förlora väljare om partiet inte ändrar kurs i kärnkraftsfrågan. Det menar företrädare för fackförbundet If Metall i Sörmland.

– Kan inte vi enas inom partiet så är det stor risk att det finns IF Metallare som röstar på borgerliga partier, säger Mikael Ardeheim.

Socialdemokraterna har en viktig väljarbas i industrifacket IF Metall. Och det här kan skapa problem för Socialdemokraterna i valet nästa år, eftersom partiets officiella linje är att kärnkraften ska läggas ner inom en överskådlig framtid. Därefter ska Sverige kunna klara sig på förnyelsebara energikällor, menar Socialdemokraterna.

Regeringen vill istället att man ska kunna bygga nya reaktorer när de gamla skrotas, och deklarerade igår att förbudet mot ny kärnkraft ska tas bort. Och regeringens linje ligger nära de industrianställdas åsikter.

På IF Metalls kongress förra året ansåg en majoritet att kärnkraften ska finnas kvar ett bra tag framöver.

– Om inte Socialdemokraterna ändrar kurs så kan det bli stora problem och partiet förlorar väljare, menar Bert Thulin som är ordförande för IF Metall Mälardalen.

Men du menar att det här är en så viktig fråga för metallarna att de kan tänka sig att rösta på ett annat parti för den här sakens skull?

– Ja det är ju en hypotetisk fråga men väldigt många tycker ju att den borgerliga regeringen gör rätt i den här frågan och på kongressen visade det sig ju att många tyckte att man ska ha kvar kärnkraften medan man utvecklar andra alternativ, säger Thulin.

Det finns två vinster med att regeringen öppnar upp för utbyggnad av kärnkraften, anser Mikael Ardeheim på IF Metall. Det ena är att industrins energiförsörjning tryggas och det andra att arbetstillfällena ökar.

Det finns fortfarande ingen säker slutförvaringsmetod för kärnavfallet, som kommer stråla i hundratusentals år. Mikael Ardeheim på If Metall håller med om att det här är ett problem, men menar att ytterligare 50 eller 100 år med kärnkraften varken gör till eller från.

– Skiten finns ju redan som vi haft i 40 år, säger han.

– Och i dagsläget har vi ingen idé om vilken energikälla vi ska ha istället. Så kärnkraften är för mig nummer ett att bygga ut. Miljömässigt är det den bästa vi har i dagsläget, säger Mikael Ardeheim.

Men kritikerna anser att de andra alternativen kommer dröja om man satsar på kärnkraften. Eric Lindesjöö, ordförande för Naturskyddsföreningen i södra Sörmland, menar att de företag som varit beredda att satsa på vindkraft och andra förnyelsebara energikällor kommer dra öronen åt sig, nu när kärnkraften blir ett alternativ också i framtiden.

Naturskyddsföreningen menar också att uranbrytningen är ett stort problem. Sverige importerar uran från andra länder där gruvbrytningen är miljöfarlig och gruvarbetarnas arbetsmiljö dålig.

En rapport från Tysklands strålskyddsinstitut, som SVT citerade i veckan, visade att antalet fall av barnleukemi var dubbelt så många i närheten av kärnkraftverk.

– Det måste man undersöka. Det är klart att det kan komma konsekvenser som vi inte vet idag om x antal år, kommenterar Mikael Ardeheim.

Läs också:

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista