Eskiltuna

Allt fler behöver socialbidrag

Nu ökar antalet socialbidragstagare i Eskilstuna. 250 fler hushåll fick försörjningsstöd i januari, jämfört med november. Och kostnaden är på väg mot rekordnivåer. Om alla varsel som lagts verkställs så kommer Eskilstuna kommuns kostnad för försörjningsstödet att bli över 150 miljoner kronor i år.

– Det blir tufft, hyran ska betalas och barnen försörjas, det är bara söka jobb som gäller man det är ju jobbigt, berättar Veli Caglayan som hade ett eget företag inom restaurangbranschen, i dag är han arbetslös. Och han har 60 dagar kvar med a-kassa.

Om a-kassedagarna tar slut återstår för en del att söka försörjningsstöd hos kommunen.

Redan nu ökar antalet hushåll som söker försörjningsstöd, och om alla varsel verkställs så kommer Eskilstuna kommuns kostnad för försörjningsstödet att bli över 150 miljoner kronor i år, 15 till 20 miljoner kronor mer än förra året.

Socialdemokraten Sarita Hotti är ordförande i Arbetsmarknads- och familjenämnden.

– Det innebär på sikt att vi måste prioritera om i kommunens finanser, säger Sarita Hotti.

Hur kommunen ska prioritera om är inte klart. Men 2 miljoner kronor har avsatts till yrkesutbildningar.

Och Veli Caglayan vet inte vad som händer om hans a-kassedagar tar slut, försörjningsstödet känns som ett avlägset alternativ.

– Det känns främmande men man måste ju äta, kommer man dit så är det bara att gilla läget, menar Veli Caglayan

Ellen Forslund
ellen.forslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista