SÖRMLAND

"Ta större ansvar för ungas psyke"

Landstinget måste ta större ansvar för att upptäcka vilka barn mellan sex och 13 år som mår psykiskt dåligt.
Det framgår av en revisionsrapport där man har granskat hur landstinget och kommunerna samarbetar kring unga människors psykiska ohälsa.

Rapporten visar att de sex till 13-åringar som idag får stöd eller vård oftast har upptäckts via kommunernas elevvård eller socialhjälp. Där kan resurserna vara väldigt varierande och då riskerar man förstås att missa en del hjälpbehövande.

Slutsatsen i rapporten blir att landstinget måste förbättra sin koll på de barn och ungdomar som är för gamla för barnhälsovården men för unga för ungdomsmottagningarna.

I revisionsrapporten kritiseras också att väntetiderna för att få komma på ett förstabesök vid Neuropsykiatriskt Centrum är extremt långa. År 2007 uppfyllde man bara vårdgarantins krav på tillgänglighet vid 43 procent av nybesöken.

Under 2008 lär väntetiden ha minskat något, men på Neuropsykiatriskt Centrum saknas det idag möjligheter att kontrollera hur lång tid det tar efter den första kontakten innan man verkligen sätter in insatser för en patient.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista