Mälaren kostar 40 miljarder, hävdar forskare
SÖRMLAND

Mälaren har fått en prislapp

Mälaren har för första gången fått en prislapp på sig. Landets tredje största sjö är värd 40 miljarder kronor. Det hävdar forskaren Greg Morrison som är professor i Miljö/Vatten/Teknik vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg i en ny rapport.

– Tanken bakom rapporten är att lyfta fram alla de värden som finns för oss i Mälaren, säger Greg Morrison.

Mälaren är Sveriges tredje största sjö och försörjer 1,5 miljoner människor med dricksvatten. Den hjälper till med energiförsörjningen genom ett nittiotal vattenkraftanläggningar.

Mälaren är även är en viktig farled för godstransporter och den är också värdefull när det gäller reglering av halter av näringsämnen för att inte tala om hur den tjänstgör som bad, skridskoisar och farvatten för båtälskare och kanotister.

De 40 miljarder som Mälaren uppskattas vara värd är baserad på relativt greppbara värden så som dricksvatten och badplatser. Men det finns även andra värden, exempelvis naturupplevelser och allmänt välbefinnande, som inte kan prissättas berättar Greger Morrison.

– Det är ett enormt stort värde som sitter i vatten som man inte kan sätta prislappar på, säger Greg Morrison.

Elisabeth Terenius
elisabeth.terenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista