SÖRMLAND

Högerextrema hänger ut motståndare

Högerextrema rörelser lägger ut bilder med namn på sina meningsmotståndare på nätet. Just nu hängs vänsteranhängare som demonstrerat och deltagit i aktioner i Nyköping ut.

Syftet är bland annat att skrämma motståndare och det här är något som oroar Fredrik Wallén som chef för polisens kriminalunderrättelsetjänst i Sörmland.

– Historiskt sett härstammar det här från 30-talet, säger Fredrik Wallén. Historiken är lindrigt sagt obehaglig när det gäller vit maktsidans fascination för att lista sina fiender.

I samband med att aktivister inom den så kallade autonoma vänstern hängs ut med namn och bild på högerextrema hemsidor så beskrivs också att inte ens skyddad identitet hjälper mot högerextrem terror.

Det beskrivs hur identiteten på det vänsterpar vars bil för snart 10 år sedan utsattes för en tidsinställd bomb nu pånytt är känd bland de högerextrema. Läsare uppmanas också ange vänsteraktivister som de högerextrema saknar identitet på.

Även i Sörmland förekommer det enligt Fredrik Wallén att anhängare från båda sidor sökt upp sina motståndare i sina hem för att misshandla dem.

Även om listningen i sig inte är olaglig och polisen därmed inte kan ingripa så finns det enligt Fredrik Wallén all anledning att ta listorna på allvar.

– Det yttersta syftet är naturligtvis att begå brott mot de här personerna och det är naturligtvis både obehagligt och otrevligt, säger Fredrik Wallén.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista