Sörmland

Riskerar bli av med a-kassa

Den deltids-begränsningsregel i a-kassan som regeringen införde förra våren kan få förödande konsekvenser för deltidsbrandmän som blir varslade från sina civila yrken, som nu riskerar att förlora sin a-kasse-ersättning. På orter där en dominerande industri tvingas till stora varsel, i den ekonomiska krisens spår, riskerar hela deltidsbrandkårer att slås ut.

Det var för att minska antalet deltidsanställda inom vården som år efter år stämplade upp till heltid som regeringen förra året införde en deltidsbegränsningsregel för a-kassan.

Problemet är att den ställer de deltidsbrandmän som i krisens spår blir arbetslösa i sina civila yrken inför ett val av pest eller kolera. Antingen sluta som deltidsbrandman eller förlora försörjningen genom a-kassan.

Kaj Matsson har varit brandman i tre år och han tycker att han gör en viktig insats som han inte vill sluta med.

– Någonstans är det ju att man vill hjälpa folk, men det är ju också ett jobb, säger han.

Den ekonomiska krisen har ännu inte slagit fullt ut i Sörmland och än så länge är det bara några få brandmän som råkat ut för detta.

Men det är tre gånger så många deltidbrandmän som heltidsbrandmän i de fyra kustkommunerna i Sörmlandskustens räddningstjänst. I exempelvis deltidsbrandkåren i Torshälla är de flesta kopplade till industriföretagen i Nyby.

Om den ekonomiska krisen fördjupas med fler uppsägningar kan situationen på vissa orter bli allvarlig, det menar Kennet Carlsson som är förbundsordförande i facket Brandmännens Riksförbund.

– Det här problemet är katastrofalt för svenska räddningstjänst på många orter. Vi befarar att det här kommer att bli ett eskalerande problem, säger Kenneth Carlsson, förbundsordförande i Brandmännens Riksförbund.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista