SÖRMLAND

Brandmän tvingas säga upp sig

Brandmännens riksförbund vill ha ett undantag från reglerna i a-kassan. I dag tvingas deltidsbrandmän, som blir uppsagda från sina ordinarie jobb, efter hand säga upp sig även från brandkåren för att få full a-kassa. Det är orimligt, anser Brandmännens riksförbund.

På orter med många varsel finns risk att räddningstjänsten inte klarar sitt uppdrag.

– Vi går in med en hemställan till arbetsmarknadsdepartementet om att man bör ändrar de här reglerna, säger Kenneth Carlsson som är förbundsordförande i brandmännens riksförbund.

BRF kräver undantag
BRF går in med en skrivelse till regeringen där de kräver undantag för deltidsbrandmännen från deltidsbegränsningsreglerna i akassan.

Reglerna innebär att varje gång en deltidsbrandman gör en utryckning så rycker upp till sex av de 75 akassedagar en deltidsarbetare får använda för att stämpla upp till heltid. När de dagarna är slut så tvingas brandmannen välja mellan akassa eller att stå kvar som deltidsbrandman.

Kan tvingas säga upp sig
Deltidsbrandmannen Kaj Matsson i Nyköping har nu varit arbetslös en månad och är bekymrad över det val han kan tvingas att göra.

– Jag tvingas ju försörja mig på något sätt. Blir jag av med a-kassan så måste jag säga upp mig som deltidsbrandman, säger Kaj Matsson.

För orter med många varslade kan det bli problem för räddningstjänsten att klara sitt uppdrag, exempelvis en insats med rökdykare, som kräver en viss minimibemanning säger Kenneth Carlsson.

Statssekreterare slår ifrån sig
Statssekreterare Eva Uddén Sonnegård säger att situatioenen med a-kassan och de deltidsarbetslösa brandmännen är helt upp till kommunerna att lösa eftersom det är kommunerna som organiserar räddningstjänsten.

Socialdemokratisk politiker kritisk
Men den socialdemokratiske riksdagsledamoten Fredrik Olovsson menar att problemen uppstod när regeringen ändrade i A-kassereglerna och att det därför är regeringens sak att lösa problemen. Han ska nu ställa en fråga i riksdagen om detta till arbetsmarknadsministern.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista