SÖRMLAND

Många barn lever i fattigdom

Mer än vart tionde barn i Sverige lever i fattigdom enligt en rapport från Rädda barnen med siffror från 2006. Barn med utländsk bakgrund och barn som lever med en ensamstående förälder är kraftigt överrepresenterade i statistiken.

Eskilstuna kommun ligger i botten av statistiken för hela landet, och det är den kommun i Sörmland med störst barnfattigdom.

Anna-Maria Boman som är barnskötare och jobbar på en förskola i Årby i Eskilstuna säger att det är svårt för många föräldrar i området.

– Det kommer nog inte att bli lättare så som det ser ut idag. Jag ser i mitt jobb att föräldrarna inte har arbete så det blir tufft. Vissa föräldrar vill säga upp sin barnomsorgsplats eftersom de inte har råd, berättar Anna-Maria Boman.

Eskilstuna kommun är en av de kommuner i landet med flest barn och ungdomar som lever i fattigdom, nästan 17 procent. Det vill säga att familjen inte har råd med det allra nödvändigaste, som till exempel kostnader för boende, mat och kläder, eller att familjen får försörjningsstöd av kommunen.

I Katrineholms kommun är andelen fattiga barn 14 procent. Flens kommun kommer strax efter. Minst är problemen med barnfattigdom i Sörmland i Trosa kommun. Rädda barnens siffror är från år 2006 och socialdemokraten Hans Ekström som är kommunalråd i Eskilstuna tror att situationen förvärras.

– Lågkonjunkturen gör ju naturligtvis inte att det här blir enklare. Det gör också att de nya svenskar som kommer får det svårare att komma ut på arbetsmarknaden, säger Hans Ekström.

Enligt rädda barnens rapport är barn med utländsk bakgrund, det vill säga barn som är födda utomlands eller har en eller båda föräldrar som är födda utomlands, överrepresenterade i statistiken. Mer än var tredje barn som har utländsk bakgrund i Eskilstuna lever enligt Rädda barnen i fattigdom.

Ellen Forslund
ellen.forslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista