Johan Levin biträdande operativ chef för Polisen.
sörmland

Outredda brott ligger på hög

Polisen i Sörmland hinner inte med. Antalet brott som ligger outredda ökar. Nyligen fick polisen i Sörmland kritik av JO då det dröjde ett år för polisen att börja utreda en misshandel. Och i slutet av 2008 fanns nästan 7000 öppna ärenden hos polisen, vilket är 1000 fler än året innan.

Enligt polisen är förklaringen är att antalet anmälningar ökar.

– Det är medborgarnas förtroende för polisen som naggas i kanten om deras ärenden blir liggande för länge och man inte hör något från Polisen, menar Johan Levin som är biträdande operativ chef för polisen i Sörmland.

Antalet anmälda brott ökar, det kom in över 4500 fler anmälningar om brott 2008, jämfört med 2007.

Framförallt är det anmälningarna av så kallade vardagsbrott som ökar, som till exempel skadegörelse och stölder. Och de brott som i regel ligger längst och väntar på utredning är exempelvis stölder och bedrägerier.

Johan Levin säger att polisen gör satsningar för att få ner statistiken.

– Det är olika satsningar man gör för att effektivisera förundersökningsarbetet, en sak är att utbilda förundersökningsledarna så att de ska kunna ta bra beslut.

Johan Levin menar att polisen i Sörmland ska komma ner till en balans som är rimlig för en myndighet av Sörmlands storlek och att den är betydligt lägre än idag.

Ellen Forslund
ellen.forslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".