NYKÖPING

Arkeologiska undersökningar i centrum

Statliga pengar har reserverats för arkeologiska utgrävningar i kvarteret Åkroken i centrala Nyköping. Det beskedet har Länsstyrelsen fått av Riksantikvarieämbetet.

Exakt hur mycket pengar det rör sig om vill länsstyrelsen inte avslöja. Utgrävningarna är aktuella eftersom Nyköpings kommun planerar att bygga bostäder i området. I området finns lager av medeltida bebyggelse, till exempel gator och husgrunder.

Efter förundersökningar har Länsstyrelsen kommit fram till att kulturlagren håller på att brytas ner i kvarteret och inte kan bevaras långsiktigt i marken.

Den berörda delen av fornlämningen ska därför undersökas och tas bort med statliga bidrag.

– Det är väldigt roligt att det här kvarteret i Nyköpings medeltida stadskärna kan undersökas ordentligt. Det kan ge ny kunskap om den tidiga stadens framväxt och kanske också kasta nytt ljus över Nyköpings betydelse i det medeltida Sverige, säger landshövding Bo Könberg.

– Utgrävningarna kan ge oss ytterligare vetskap om Nyköpings fascinerande historia, säger kommunalrådet Jan Carle i Nyköpings kommun.

När den historiska kartläggningen är klar kan vi bygga nya bostäder och skapa en trevligare miljö i Nyköpings centrum.  Nu vidtar arbetet med att upphandla vem som ska sköta utgrävningarna. 

– För att nå bästa resultat är det angeläget att undersökningarna genomförs under sommarhalvåret. Arbetena förutsätter att kommunens detaljplan för området har vunnit laga kraft. Under våren måste vi redovisa tidplan och kostnadsberäkning till Riksantikvarieämbetet för att få tillgång till de reserverade pengarna, säger länsantikvarie Agneta Åkerlund på Länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".