NYKÖPING

Sämre vatten i Båven

Länsstyrelsen har nu fastställt en bevarandeplan för den känsliga sjön Båven. Enligt länsstyrelsens experter så håller vattenkvaliteten i sjön på att försämras och det unika fågellivet håller på att tunnas ut och åtgärder måste därför sättas in. Men länsstyrelsen backar från sitt tidigare förslag att utöka strandskyddet till 300 meter.

Hans Rydberg är växtbiolog och handläggare på länsstyrelsen. Han säger att en anledning till det tidigare förslaget var att man ville se vad man skulle få för reaktioner.

– Det här väckte en oväntat stor reaktion och det visade att tiden inte var mogen för ett sådant här förslag, säger Hans Rydberg.

När kommuner vill kunna öppna för exploatering av områden för strandnära bebyggelse och fastighetsägare vill ha kvar sina möjligheter att bygga nära stand så får naturvård och rörligt friluftslivet stå tillbaka. Istället finns nu en rekommendation om utökat strandskydd till 300 meter vid särskilt känsliga strandpartier.

Båven, Sörmlands största sjö är på många sätt unik med sällsynta och skyddade fågelarter, fiskar och däggdjur. Syftet med bevarandeplanen är att ge de här i flera fall hotade arterna gynnsamma förutsättningar.

Vattenkvalitén i sjön har försämrats på grund av näringsläckage från jord-och skogsbruk samt från bebyggelse, och enligt EU:s vattendirektiv så måste vattenkvalitén vara förbättrad senast år 2015.

En mängd andra åtgärder för att uppnå målen finns nu med. Bland annat vill länsstyrelsen att Båvenplanen, som är en överenskommelse mellan kommunerna runt Båven för att begränsa ohämmad exploatering, ska förnyas eftersom den inte gett förväntat resultat.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".