ESKILSTUNA

Dödsstöten för knivstaden

Nu är knivstaden snart ett minne blott. Eka-knivindustri, den sista knivtillverkaren i Eskilstuna, lägger ner sin tillverkning och flyttar produktionen utomlands till billigare produktionsländerna Kina och Portugal. 127 år som en av knivstadens största aktörer är över i augusti.

Anledningarna är ändrade knivvanor och att försäljningen av storsäljaren fällkniven har dalat stort den senaste 15 åren. Men framförallt är det den rådande globala ekonomiska krisen som nu blir dödsstöten för knivtillverkningen.

– Det här är ju droppen. Vi har sett att svårigheterna för att få till en lönsamhet i knivtillverkning har ökat. Men vi har genom åren lyckats anpassa oss. Men det är något som inte längre räcker, säger Arne Karlsson som är produktionschef på Eka-knivar.

Av dagens 15 anställda får 11 gå under en period fram till augusti. Tillverkningsdelen flyttas alltså till de billigare produktionsländerna Kina och Portugal.

Kvar blir fyra anställda som ska flytta till nya lokaler och jobba mer sälj- och marknadsinriktat.

Den nuvarande lokalen med maskiner och interiör har inte ändrats sedan inflyttningen på 70-talet. Och nästan alla i personalen har också hängt med från den tiden. Det är ett litet men väl sammansvetsat gäng med stor hantverksstolthet som nu ska skingras och med dem ett sällsynt yrkeskunnande. Eva Hultberg har jobbat i 30 år och är facklig företrädare och hon har svårt att fatta det som nu händer.

– Tomrum och lite vakuum. Det här är svårt att fatta, säger Eva Hultberg.

Johanna Iggsten
johanna.iggsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".