EU-parlamentet i Strasbourg.
sörmland

Få sörmlänningar på EU-listor

Idag finns ingen sörmländsk representant med i EU-parlamentet. Och chansen att det skulle bli särskilt många efter parlamentsvalet i juni är inte så stor. För med få undantag hamnar sörmlänningarna långt ned på listorna till EU-parlamentsvalet det står klart när de flesta partierna nu är klara med sina nomineringar. 

– Den enda möjligheten jag har är att jag får tillräckligt många kryss så jag slår ut Marit Paulssen och har jag ju inte ens tänkt mig i min vildaste fantasi, menar Stefan Käll från Katrineholm som finns med på 25-plats på Folkpartiets lista.

Folkpartisten Stefan Käll är inte ensam med undantag för Junilistans Björn von der Esch, som finns med på en fullt valbar andraplats så ligger de sörmländska kandidaterna till parlamentsvalet till EU långt ned på listorna.

Några exempel är: Elina Linna, Vänsterpartiet Nyköping på 30 plats, Erik Frostegren, Miljöpartiet Strängnäs 27 plats, Centerns Inger Fredriksson, Katrineholm 18 plats, Mona Kanaan Seifkhani Socialdemokraterna Eskilstuna på 17 plats.

Att kliva förbi namnkunniga toppkandidater och bli invald för en kandidat så långt ned på listan kan ses som om inte omöjligt så inte långt ifrån.

– Jag känner mig nöjd med att jag får representera Kristdemokraterna men jag har ju inga förhoppningar om att jag ska komma in i parlamentet, inser Marie-Louise Forsslund Mustaniemi, på 32 plats för Kristdemokraterna.

Hur viktigt tycker du att det är att det finns en sörmländsk representant i EU-parlamentet?

– Ja det är klart att det vore en fjäder i hatten om det fanns en, menar Marie-Louise Forsslund Mustaniemi.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".