sörmland

A-kassan viktig vid bostadslån

Det blir allt vanligare att bankerna frågar sina kunder om de är medlemmar i A-kassan vid bostadslån. Detta efter att flera personer valt att lämna arbetslöshetskassan under förra året, och därmed skulle stå utan inkomst om de skulle förlora jobbet.

– Vi frågar idag om man är med i A-kassan eller inte för det är ju så många som gått ur och det bra att få ett svar på den frågan, menar Lena Sandell som är specialist på lånefrågor på Eskilstuna Rekarne Sparbank.

Att allt fler gått ur A-kassan är något som uppmärksammats under en längre tid. Och det kan vara ett val som gör skillnaden mellan att få ett bostadslån eller inte.

För har du ingen garanti för att en arbetslöshetsförsäkring kan täcka upp vid eventuellt arbetslöshet så kan också banken välja att inte bevilja ett lån. Men det finns egentligen ingenting som säger att du inte kan få ett lån om du är arbetslös.

– Det beror ju på hur mycket pengar det gäller och hur situationen ser ut i övrigt, menar Lena Sandell.

Micael Sterklint
micael.sternklint@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".