strängnäs

Vildsvin intar Mariefred

Att vildsvinen kommit till Sörmland för att stanna har bekräftats de senaste åren med uppbökade marker och allt fler trafikolyckor med svinen. Men nu har vildsvinen kommit så pass nära ett större samhälle att människor där drar sig för att gå ut på vissa ställen. Det är Mariefred vildsvinen nu hittat till.

– Normalt ska det ju vara väldigt skygga djur men det är ju inte normalt beteende de har här i Mariefred, menar Pelle Thorsell som är kommunjägare i Strängnäs kommun.

Thorsell menar att djuren kommer från områden där det varit hård jakt på dem och att när de nu kommer till Mariefred så kommer de inte längre eftersom Mälaren och motorvägen är i vägen.

Dessutom menar Thorsell så är det väldigt gott om ek i Mariefred och ekollon är vildsvinens favorit föda.

Pelle Thorsell blev för ett antal veckor sen själv jagad av en vildsvinssugga som hade ungar ca 150 meter från ett dagis.

Det djuret och kultingarna fick han tillstånd att skjuta och det visade sig att suggan var dubbelt så stor som en älgkalv.

Susanne Lindkvist-Eriksson
susanne.lindkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".