ESKILSTUNA

Danskar jagar sörmländsk arbetskraft

Under denna veckan har den dansk organisationen ”work in Denmark” besökt Eskilstuna. Organisationen sköter rekrytering av utländsk arbetskraft och är på jakt efter eskilstunabor. Anledningen är att Eskilstuna har mycket av den arbetskraft som Danmark söker och intresset av att jobba i Danmark är stort.

Mikael Lindbom är rådgivare på arbetsförmedlingen i Eskilstuna och han bekräftar att intresset för att arbeta i Damnark växer.

– Folk måste övertygas om att man lär sig danska efter ett tag, men kollegan här har haft en kö med intresserade, säger Mikael Lindbom.

Det var i slutet av förra året som arbetsförmedlingen i Eskilstuna åkte ner till Danmark för att se hur stort intresset var för att ta emot sörmländsk arbetskraft. Och gensvaret har varit stort. Och det handlar bland annat om arbeten som just nu har svårt att få jobb i vårt område.

Tahir Ullah är konsult på ”work in Denmark” och han berättar att det är järn och metallindustrin och liknande arbetskraft som Danmark efterfrågar. Men också lastbilschaufförer, elektriker och sjukvårdspersonal.

– Det verkar vara en schyst stämning i Danmark så det verkar kul. Och språket fixar jag efter ett tag, säger Alexander Nilsson som är arbetssökande från Eskilstuna.

Micael Sternklint
micael.sternklint@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".