Kulturpengar ska närmre Sörmland

Idag presenterades resultatet av kulturutredningen på en presskonferens i Stockholm. Utredningen föreslår att ansvaret för kulturpengarna ska komma närmare dem som har lokal och regional kunskap om vart pengarna behövs.

Det var en välbesökt presskonferens i dag när kulturutredningen skulle presenteras, vilket kanske inte är så konstigt eftersom det var den största kulturutredningen som presenterats sedan 1974. Utredningen har tagit ett och ett halvt år att ta fram och ska nu ut på remiss innan beslut fattas.

Det tydligaste budskapet av utredningen var sammanslagning av institutioner och myndigheter för att förbättra arbetet med kulturen och för att göra kulturen mer lättillgänglig för svenskarna. En annan av huvudpunkterna var att öka regionaliseringen av kulturpolitiken. Det ska ske genom att staten ger samlat kulturbidrag till respektive region som sedan ska fördelas av de lokala politikerna.

I utredningen görs också en jämförelse mellan Sörmland och Uppland, som säger att sörmlänningarna och Upplänningarna går ungefär lika ofta på teater eller musikarrangemang. Men till skillnad från Upplänningarna som besöker den egna institutionsteatern så väljer sörmlänningarna att besöka de gästspel som köpts in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".