Sexualbrott mot barn tas inte på allvar

Många misshandels- och sexualbrott tas inte på allvar. Det säger Monica Dahlström-Lannes, vice ordförande i föreningen ECPAT, som arbetar mot sexuella brott mot barn. I flera fall som hon känner till har förundersökningar lagts ner utan att bevismaterial tagits in. Hon har tidigare själv arbetat som polis i Eskilstuna och tycker att det här är oacceptabelt, nu riktar hon kritik även mot justitieombudsmannen.
Hittills i år har minst ett par hundra barn blivit misshandlade i Sörmland. Och misshandel både mot kvinnor, män och barn ökar, enligt Brottsförebyggande rådet. Monica Dahlström-Lannes har anmält ett par fall till justitieombudsmannen, som inte gått vidare med fallen. Däremot riktade JO i våras kritik mot polisen för hur de brustit i utredningen av ekonomiska brott, men när det gäller sexuella brott bryr sig inte JO, menar Monica Dahlström-Lannes. Chefsjustitieombudsmannen Claes Eklundh säger till Sverige Radio Sörmland att det kan finnas olikheter i fallen och att det inte är JO:s arbete att jämföra olika fall.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".