Eskilstuna

Dom om rökning överklagas

Tvisten om rökningen bland dom som bor på ett gruppboende i Eskilstuna kan bli vägledande för vilka krav man som anställd ska kunna ställa på sin arbetsgivare när det gäller att utsättas för passiv rökning. Vi har tidigare berättat att länsrätten slagit fast att det inte spelar någon roll att personal på boendet mår dåligt av röken. Arbetsmiljöverket har nu överklagat ärendet till kammarrätten.

Trots att personalen på gruppboendet på Eddavägen mår dåligt av den passiva rökningen, kan kommunen inte förbjuda dom boende från att röka där, enligt hyreslagen. Det slog Länsrätten fast i sin dom, som Arbetsmiljöverket nu överklagar till kammarrätten.

– Det är som att gå mot en vägg när jag öppnar dörren och det påverkar ju min hälsa, säger Bodil Widén som är Kommunals skyddsombud och jobbar som boendestödjare på gruppboendet i Eskilstuna.

Fallet kan bli vägledande för vilka krav som arbetsmiljöverket kan ställa på arbetsgivaren vad som gäller vid exponering av tobaksrök.

Det blir ett större tryck på de här frågorna säger Gunnel Gyllensvaan Erichs som är jurist på Arbetsmiljöverkets distrikt i Östergötland och Sörmland.

– Om länsrättens dom står fast så är det ju ett godkännande på att alla dessa tusentals människor ska få utsättas för rök i sitt arbete, med alla konsekvenser, säger Gunnel Gyllensvaan Erichs.

För Bodil Widén och de andra som jobbar på gruppboendet, är det inte en konflikt mellan boende och personal, utan för henne handlar det om att arbetsgivaren är skyldig att skapa en bra arbetsmiljö för sina anställda.

Personalen har gett förslag på åtgärder för att minska problemet med röken. Men det är alldeles för dyrt, anser kommunen eftersom åtgärder på ett gruppboende skulle innebära att kommunen också var tvungen att bygga om på flera andra av kommunens boenden och institutioner.

– Det känns orättvist. Alla människor ska ju ha samma värde och alla människor ska respekteras, även de som jobbar på boendet. Man ska inte behöva utsättas för giftiga ämnen, säger Bodil Widén som är Kommunals skyddsombud och jobbar som boendestödjare på gruppboendet i Eskilstuna.

Ellen Forslund
ellen.forslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".