sörmland

Landstinget söker tyska läkare

Landstinget Sörmland söker läkare bland annat för att bli av med hyrläkare. Under helgen kommer man åka till Tyskland för att inleda ett första samtal med intresserade läkare för att komma och jobba i Sörmland. Träffen i Tyskland är ett samarbete mellan Sveriges kommuner och landsting, Arbetsförmedlingen och 7 landsting, däribland Sörmland.

– Den stora efterfrågan har vi på läkare till primärvården, där tar vi gärna emot flera intressenter, säger Magnus Borg som är personalkonsult och samordnare för resan till Tyskland.

Inom primärvården så fattas det idag läkare där man idag täcker upp med dyra hyrläkare, en kostnad man vill sänka.

För att rekrytera nya läkare använder man olika kontaktnät och försöker knyta nyutbildade läkare genom At-tjänster till landstinget. Och under hösten har man också sökt personal i Tyskland genom annonser i tysk läkarpress.

I helgen åker representanter ner till Hamburg för att träffa de läkare som har svarat på annonsen och knyta de första kontakterna.

– Jag räknar med att vi kommer att göra en tio till femton intervjuer och sen får vi se, säger Magnus Borg.

När kan de tyska läkarna börja jobba i Sörmland?

– Ibland kan de komma på bara några månader men har vi någon som kan komma inom loppet av ett år så är den här resan lyckad, menar Borg.

Anna Stensson
anna.stensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".