NYKÖPING

Förordar rött Ostlänksalternativ

Remisstiden för att tycka till om Ostlänken, snabbtågslinjen mellan Järna och Linköping, gick ut på söndagen.
Nyköpings kommun vill att järnvägen ska byggas enligt Banverkets röda alternativ, vilket betyder att spåret skulle dras precis utanför centralorten.
Men då skulle den stora ridanläggningen vid Bullersta hamna mitt i det området.

Ridsällskapet har idag 570 medlemmar, främst tjejer, och man har vuxit under ett antal år så idag utgörs den imponerande anläggningen av bland annat två ridhus, ett stall med 60 platser, en ridbana och en stor parkering. Dessutom är man nästan självförsörjande på sommarbete för dom egna 30 hästarna.

– Det läge vi har här när det gäller naturen är helt unikt. Ungdomarna har lätt att ta sig hit med cykel och många har till och med gångavstånd, säger Maria Jägerdén, ridskolechef.

– Kommunen kommer säkert att ordna en ny plats åt oss, men jag tror inte at det kommer att bli med det värde vi har på den här, fortsätter hon.

Men det är inte bara ridsällskapet i Nyköping, som tycker sig har dragit en nitlott i och med det nu förordade alternativet.

Tommy Gerber står i stadshusets foajé och tittar på Banverkets utställning över Ostlänken. Han visar var hans drömhus just nu håller på att byggas i det nyexploaterade bostadsområdet Stensborg som ligger ungefär 1,5 kilometer öster om ridanläggningen vid Bullersta.

Han visste visserligen att det någon gång i framtiden skulle byggas en snabbtågsjärnväg utanför Nyköping men det var ingen aspekt han vägde in när han bestämde sig för den nya tomten.

– Då var det fortfarande väldigt vagt det här med rött eller grönt alternativ så man hade väl inget riktigt konkret att gå på. Det kommer som en liten överraskning nu att man förordar det röda, säger han.

Han är egentligen inte oroad över att boendemiljön ska störas av snabbjärnvägen, som lär hamna cirka en kilometer bort, men tillgången till naturen försämras.

– Det skärmar ju av och det är lite synd för det har man ju tänkt lite på att man har närheten till ett fint grönområde, eller fritidsområde och det är ju en nackdel, absolut, slutar Björn Gerber.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".