Sörmland

Läkare vill ha vägledning om aborter

En kvinna i Sörmland har gjort abort två gånger med motivet att de väntade barnen hade fel kön. Hon hade redan flera flickor och ville ha en pojke. Detta har väckt starka känslor bland vårdpersonalen, som tvingats medverka. Kaj Wedenberg, överläkare och verksamhetschef på kvinnokliniken, har vänt sig till Socialstyrelsen för vägledning.

Överläkaren Wedenberg har vänt sig till Socialstyrelsen och kräver besked om han som chef kan utfärda direktiv om att i liknande fall neka blivande mödrar att få veta barnets kön. Han vill också veta om en vårdgivare har rätt att vägra att medverka till aborter som sker på grund av oönskat kön.

– För mig är det rätt obegripligt att man vill avbryta en graviditet av det skälet, säger Kaj Wedenberg. Men tittar man runt omkring i stora världen så finns det gott om människor med en annan syn på saken.

Finns det inget regelverk som styr det här redan nu?

– Inte som jag känner till. Vi har abortlagen som säger ungefär att om en kvinna begär att hennes havandeskap ska avbrytas och det kanske är före 18:e veckan, så får den operationen göras. Så vitt jag kan förstå den där lagen, så är det kvinnan själv som bestämmer om graviditeten ska avbrytas eller inte.

Däremot kan vårdgivarna kanske vara mer försiktiga när det gäller undersökningar för att ta reda på fostrets kön. De ska bara göras när det finns misstanke om att fostret kan bära på en könsbunden sjukdom.

– Då har åtminstone inte vi medverkat till det, men sen är det ju så att det finns många möjligheter att besöka privata inrättningar både i Sverige och utomlands. Jag tycker inte det är alldeles solklart och därför jag har bett om råd från Socialstyrelsen.

Vården kan inte neka fosterdiagnostik eller abort, säger professor Ulf Högberg, ordförande för Svensk förening för obstetrik och gynekologi.

– Jag tycker att det är viktigt att Socialstyrelsen beaktar frågan och gör ett uttalande om att det inte är önskvärt att man in vården utreder för att bestämma kön som underlag för att sedan ta ställning om man ska göra abort. Men jag kan inte se att Socialstyrelsen har några möjligheter att invända mot att det förekommer, utan det här är en fråga som man får försöka lösa så gott man kan med det par eller den kvinna det gäller, säger Ulf Högberg.

I Sverige har alla gravida rätt att göra abort innan vecka 18, därefter krävs synnerliga skäl. Och i realiteten kan alltså ingen nekas vare sig ultraljud eller fostervattenprov.

Men Ulf Högberg anser att stegen innan ett fostervattenprov är så många och innebär en sådan press, att han bedömer fallet på Mälarsjukhuset som ett särfall.

– Jag tror inte att det tillhör vanligheterna och jag tror inte att det kommer att bli en vanlig frågeställning. Om man ser till människors attityd till fosterdiagnostik i dag är majoritet av väntande mammor och pappor inställda på att man inte ska gripa in för mycket i det som är naturen, säger han.

Socialminister Göran Hägglund säger till Rapport att det knappast går att lagstiftningsvägen komma åt aborter på grund av kön. Han menar att det är en attitydfråga. Enligt tillsysnschefen på Socialstyrelsen, Tomas Tegenfeldt är det omöjligt att vägra en kvinna att få reda på fostrets kön.

Han säger till Svenska Dagbladet att Socialsstryelsen ser över föreskrifterna i lagstiftningen för att se om man ska kunna neka könsbestämning för att det är onödigt i de fall där det inte är medicinskt motiverat.

Susan Ritzén
susan.ritzen@sr.se

Reino Helin
reino.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".