Eskilstuna

Väntetider vid akuten ska minska

För att komma till rätta med långa väntetider och problem med arbetsmiljlön på akuten på Mälarsjukhuset, satsar den den politikska majoriteten i landstinget mer än 50 miljoner kronor. Om ett par år kommer verksamheten att flytta in i nya lokaler och en ny typ av akutläkare ska anställas.

Idag är det inte ovanligt att patienter får vänta tio-tolv timmar på att träffa en läkare.

– En del är arga och besvikna, framförallt anhöriga som till exempel får se sin sjuka mor ligga länge och vänta. Det är inte acceptabelt, tycker vi, säger Mikael Gürtelschmid.

Just idag jobbar Mikael Gürtelschmid som är specialist på kärlkirurgi på akutmottagningen. Men om några år kommer han troligen att operera och istället kommer en ny sorts läkare att jobba på akuten, nämligen sex stycken akutläkare.

Istället för att en patient ska sitta i väntrummet och vänta i timmar på en kirurg, eller en invärtesmedicinare eller nåt annat så har patienten nu kontakt med en akutläkare.

Det här är en modell som provats i Linköping och på Södersjukhuset i Stockholm och förutom inkörningsproblem så är man nöjda med den här modellen.

Den tredje delen i förbättringen handlar om ”triage”. Det menas med att patienten ska sorteras rätt och få rätt vård. Det kunde man ju kanske tro fungerade redan idag.

– Vi jobbar mer med ett helhetsgrepp nu, och ska se till att flödena mellan olika avdelningar fungerar, säger socialdemokratiska landstingsrådet Jörgen Danielsson.

Byggstarten av nya akuten kan ske om ett par år och de nya akutläkarna kan vara färdigutbildade först om tidigast två år. Trots att man idag är glad över satsningen på akuten så kommer ändå patienterna att få vänta på kortare väntetider så att säga.

– Allt förändringsarbete tar tid och sker inte över en natt, säger Birgitta Kullegren som är verksamhetschef.

Åsa Stöckel
asa.stockel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".