Lövsta ungdomshem ska granskas

Statens institutionsstyrelse ska göra en granskning av det slutna ungdomshemmet Lövsta utanför Vanghärad, med anledning av Sveriges Radios rapportering om hur barnen behandlas på hemmet. P1-programmet Generation Z berättade igår hur barn blir inlåsta i isoleringsceller och förbjuds att tala med journalister, utan socialtjänstens tillstånd.

– Vi har startat ett granskningsärende och idag har det gått iväg en begäran till institutionschefen på Lövsta om att han ska förklara vad man har för rutiner, säger Ann-Kristin Vesterlund, tillsynschef på Statens institutionsstyrelse, SIS.

SIS driver det slutna ungdomshemmet Lövsta och är också ansvarig för tillsynen av hemmet.

Barn på hemmet har förbjudits att prata med journalister, trots att de själva tagit initiativ till det, med hänvisning till att socialtjänsten måste godkänna en mediakontakt.

Det är fel, enligt tillsynschefen Ann-Kristin Vesterlund.

Men barnens rätt att tala med media är inte det enda som ska granskas. Ann-Kristin Vesterlund ska också titta närmare på hur personalen behandlar barnen.

I P1:s program Generation Z igår berättade två pojkar att de åker in i en isoleringscell när de inte lyder personalen.

– Det är ett rum, helt mörkt. Du får ligga på en madrass. Det är ett straff, säger en av pojkarna.

Isolering, eller avskiljning som SIS kallar det, ska användas när barn är våldsamma, men får inte användas som ett straff. Ann-Kristin Vesterlund ska nu titta närmare på hur personalen på Lövsta använder det som kallas avskiljningsrummet.

Ann-Kristin Vesterlund sitter också och går igenom journalerna för att se om personalen håller sig inom maxgränsen för hur länge ett barn får vara isolerat.

Maxgränsen är 24 timmar, men om barnet inte har lugnat ner sig efter 24 timmar kan personalen med tillstånd från chefen besluta att barnet får låsas in på nytt. 

En av pojkarna på hemmet berättar hur han efter 24 timmar fått komma ut i fem minuter för att därefter stängas in igen.

Att barnen på det här viset kan vara instängda i flera dygn är inget som strider mot SIS regler.

– Det finns ingen maxgräns hur många gånger man får vara avskiljd, däremot måste ungdomen alltid komma ut ur avskiljningen och man ska då konstatera om han eller hon har lugnat ner sig eller inte, säger Ann-Kristin Vesterlund på SIS.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".