SÖRMLAND

Hög arbetslöshet bland byggare

Arbetslösheten inom byggbranschen i Sörmland har mer än fördubblats på ett år. Och Sörmland är ett av de län som har drabbats hårdast.

Snittet för arbetslösheten inom byggsektorn i hela landet ligger på drygt tio procent. Jämfört med Sörmlands dryga 16 procent. Patrik Kågebrand jobbar som anläggningsmaskinist och lägger sten i centrala Eskilstuna.

– Vi har det här nu till maj och sedan kan man aldrig svara på hur det blir, förhoppningsvis kommer det in mer, säger han och tillägger. Det är synd om skolungdomen som kommer ut nu. Det är de som får gå hem först och det är de som behöver komma ut mest.

Finanskrisen har slagit hårt mot byggbranschen. Och på ett år har arbetslösheten bland dom som jobbar inom byggsektorn i Sörmland stigit från drygt sju procent, till över 16 procent, enligt Fackförbundet Byggnads a-kassa. Mats Engström är ordförande i Byggnads i Mälardalen.

– När vi satt och spekulerade om det här i julas så trodde vi att vi kunde nå nivåer upp mot 20 procent. Där är vi inte riktigt än och det är väl bara att hoppas att det kommer igång lite projekt, som var rätt långt framme i tid innan krisen kom. Vi vet ju att det är bostadsbrist på många håll inom vårt avdelningsområde så det borde ju rimligen innebär att de som tänker investera ser att det kan vara bra att investera i bostäder, säger Mats Engström.

Och enligt Mats Engström så slår krisen framför allt mot dom ungdomar som precis har avslutat sin utbildning.

-- Blir det långvarigt är det risk för att de aldrig mer kommer tillbaka i branschen, vilket också är förödande med tanke på att vi har rätt så mycket kvar att bygga i Sverige och det innebär att det blir arbetskraftsbrist den dagen det vänder och det blir snurr på hjulen igen, slutar Mats Engström på Byggnads Mälardalen.

Ellen Forslund
ellen.forslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".