Sörmland

Befolkningen i Sörmland ökar

Befolkningen i Sörmland ökade med drygt 2300 personer förra året, enligt Statistiska centralbyrån, SCB. I alla kommuner i länet, utom i Flen och Vingåker, ökar befolkningen. 

I personer räknat ökade befolkningen mest i Eskilstuna, med drygt 1400 personer förra året, men jämför man procentuellt så ökade antalet invånare i Trosa mest. Trosa är en av landets snabbast växande kommuner med en ökning av befolkningen på 2,5 procent.

I Vingåker minskade befolkningen med 82 personer och i Flen med 58.

I Sörmland dog fler människor i förhållande till hur många som föddes, det som kallas födesleunderskott. Katrineholm hade den största minussiffran i det sammanhanget av länets kommuner.

Att befolkningen i Sörmland ökar beror framförallt på inflyttningen, framförallt från utlandet, men också på inflyttning från övriga Sverige och från andra delar av länet. Det var drygt 11 000 människor som flyttade till länet förra året.

I Sörmland bor idag drygt 267 500 personer.

– Aldrig tidigare har befolkningsökningen varit så hög som år 2008. Förklaringen till siffrorna är invandring och nyanlända flyktingar samt att länet är det mest attraktiva inhemska länet att flytta till, säger Peter Eklund, planeringsdirektör på Länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".