Tigerhane på Parken Zoo
Eskilstuna

Hård kritik mot Parken Zoo-ledningen

Den politiska majoriteten i Eskilstuna riktar svidande kritik mot hur det kommunala bolaget Parken Zoos ekonomi sköts, men har fortsatt - om än omskakat - förtroende för ledningen. Socialdemokraterna och vänsterpartiet kan tänka sig att någon annan än kommunen driver hela eller delar av verksamheten och ställer en rad krav på åtgärder som de anser krävs för att stärka Parken Zoos ekonomi.

Bland annat vill den politiska majoriteten att ägaren, det kommunala koncernbolaget Kommunfastigheter, ser över bolagets ekonomi och verksamhet.

– Nu får det vara nog därför att det finns ingen acceptans för eskilstunaborna eller hos oss för att det här fortsätter på det här sättet, säger Jimmy Jansson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Den politiska majoriteten föreslår att fastigheterna tas över av det kommunala bostadsbolaget, Kommunfastigheter och att kommunen utreder om badverksamheten kan skiljas från Parken Zoo. En ny styrelse med en annan inriktning kommer att tillsättas under våren.

Den politiska oppositionen i Eskilstuna krävde föra veckan att ledningen för Parken Zoo avgår. Orsaken var att det ekonomiska underskottet för Parken Zoo 2008 blev större än väntat.

Förlusten väntades bli 25 miljoner kronor, men blev 14 miljoner större. Oppositionen krävde, förutom ledningens avgång, också att Parken Zoo säljs, vilket oppositionen krävt under många år. 

– Man måste lägga till pengar till en sån här typ av verksamhet, och Eskilstuna kommun skulle sitta kvar med skulderna om man gör sig av med den. Så det är mer komplicerat än att bara skrika sälj, säger Jimmy Jansson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Om Parken Zoo ska få ekonomin att gå ihop behöver bolaget få nästan dubbelt så många besökare som idag, menar oppositionen.

Gruppledaren för folkpartiet i Eskilstuna, Niklas Frykman, säger i en kommentar att det är ett tunt åtgärdspaket som majoriteten har presenterat, när det gäller Parken Zoo.

Han tror inte att det kommer att räcka och han anser inte att Parken Zoo’s ledning borde få fortsatt förtroende.


Majoritetens krav på åtgärder, med egna ord:

* Den del i planen fram till 2012 som avser att stärka varumärket Parken Zoo har vårt fulla stöd. Däremot bör bolaget se över planen för att kunna justera utifrån det rådande konjunkturläget och de misstag som begåtts i samband med 2008 års resultat.

* Parken Zoos ägare, Kommunföretag AB, måste genomlysa bolagets ekonomi i detalj. Här bör hela bolagskoncernens kompetens och resurser användas till dess att fullständig kontroll över ekonomin har byggts upp. Det måste tydligt framgå vilka av bolagets verksamheter som gör överskott respektive underskott.

* Det bör prövas hur badverksamheten i sin helhet kan skiljas från Parken Zoo AB.

* Det bör prövas om fastighetsbeståndet ska flyttas till Kommunfastigheter AB där kompetens kring fastighetsskötsel finns.

* Kommunföretags arbete att få ned Parken Zoos skuldbörda ska fortgå. Oavsett framtida driftsform måste bolaget rensas från belastande skulder.

* De insatser som hittills gjorts inom bolaget förväntas få effekt under 2009. Om det ekonomiska resultatet 2009 visar att planen 2012 inte längre är möjlig att genomföra måste den anses vara förbrukad. Därmed måste nya beslut kring Parken Zoos framtida utveckling, driftsansvar och ägandeformer fattas.

Micael Sternklint
micael.sternklint@sr.se

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".