Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Alva, Benjamin, pappa Cristian och mamma Anette Cadiz
Eskilstuna

Socialstyrelsen ser över föreskrifter

Socialstyrelsen undersöker om det går att begränsa möjligheten att ta reda på vilket kön ett väntat barn har, efter att en kvinna valt att göra abort två gånger om på Mälarsjukhuset när fostret visade sig vara en flicka. Men det är ingen lösning att neka blivande föräldrar information om barnet, anser överläkaren Johannes Leidinger på Mälarsjukhusets förlossningsavdelning.

Fallet med en kvinna i Eskilstuna som gjort abort två gånger på grund av att fostret varit en flicka har väckt stor uppmärksamhet. Kvinnan kom till Mälarsjukhuset i Eskilstuna och ville ta fostervattensprov för att se om hennes foster var friskt. Det var det. Samtidigt fick kvinnan veta att fostret skulle bli en flicka. Hon valde då att göra abort.

Det var inte första gången. En gång tidigare hade samma kvinna bett att få göra abort efter att hon fått veta att fostret var flicka. Hon hade flera döttrar sedan tidigare.

Rätten till abort är fri fram till 18:e veckan och det finns inget i abortlagen som kan hindra att en kvinna gör abort på grund av att hon vill ha ett barn med annat kön, enligt Thomas Tegenfeldt, biträdande chef vid Socialstyrelsens tillsynsenhet.

Därför riktar Socialstyrelsen istället in sig på lagstiftningen kring undersökning av foster. Socialstyrelsen undersöker om det går att begränsa möjligheten att ta reda på vilket kön ett väntat barn har.

Men Johannes Leidinger, överläkare på Mälarsjukhusets förlossningsavdelning, tycker inte att det är en bra lösning.

– All information som jag har om barnet måste vara tillgänglig för föräldrarna också. Om jag inte kan berätta all information blir det en jättekonstig situation, det är orimligt, säger Johannes Leidinger.

En läkare har rätt att säga nej till att utföra en abort om det strider mot läkarens egen övertygelse. Johannes Leidinger säger att han skulle tveka om han visste att kvinnan gjorde abort på grund av fostrets kön.

Men möjligheten att göra abort ska inte styras av läkarens privata moral, och därför måste mottagningen alltid se till att hitta en läkare som föräldrarna kan vända sig till om den första läkaren säger nej.

Småbarnsmamman Anette Cadiz frågade själv efter fostrets kön när hon senast var gravid, för att kunna planera inköp av kläder bland annat. Storasysters rosa kläder skulle inte passa en pojke, ansåg Anette Cadiz och hennes man. Men Anette Cadiz skulle inte ha några problem med att nekas information om fostrets kön.

– Får man bara det förklarat, att det är på grund av etiska skäl som man inte får det, tror jag de flesta faktiskt förstår, säger hon.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".