SÖRMLAND

Ny mottagning för hbt-personer

Landstinget i Sörmland vill bli bättre på att möta homo- bi- och transpersoner inom vården.
Just nu pågår arbetet med en hbt-mottagning på sex- och samlevnadsmottagningen på kvinnokliniken vid Mälarsjukhuset.

Den nya mottagningen kommer att vända sig till kvinnor och bland annat kommer en särskild telefonlinje att öppna under våren.

Elisabeth Sarrimo är vårdenhetschef för kvinnokliniken i Eskilstuna.

– Det finns ett större ohälsotal bland de här kvinnorna jämfört med andra kvinnor och det handlar också om att de här kvinnorna inte säker på samma vis, som de heterosexuella kvinnorna på traditionella mottagningar, som gynhälsokontroll, säger hon.

– Det är en grupp som inte har blivit sedd, tillägger hon också.

Under våren öppnar en telefonlinje för kvinnor på Sex- och samlevnadsmottagningen på kvinnokliniken på Mälarsjukhuset, som särskilt vänder sig till homo-, bi- och transpersoner. Personalen utbildas, i samarbete med Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter, RFSL. Mottagningen ska bli hbt-certifierad av RFSL. Och det handlar till exempel om mottagningens interiör, bland annat typ av broschyrer som ligger framme i väntrummet, men framför allt om vilken typ av frågor som vårdpersonalen ställer till den som söker vård.

– Man ska till exempel inte fråga hur många män har du haft sex med utan man ska använda ett neutralt ord, som partner. Är man hbt-person är det många som säger att varje möte inom vården innebär ytterligare ett steg, eller ännu ett tillfälle då jag måste komma ut. Varje människa är unik och man kan inte utgå från den sexuella normen då, slutar Elisabeth Sarrimo.

Ellen Forslund
ellen.forslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".