ESKILSTUNA

Delade meningar om nytt polishus

På torsdagen presenterades var det nya polishuset i Eskilstuna kommer att ligga och hur det kommer att se ut. Efter en arkitekttävling har en jury valt ut en vinnare av tre förslag.

Nu är alla formella hinder för att bygga det nya polishuset i Eskilstuna borta.

Det nya polishuset, som börjar byggas nästa år, byggs för att nuvarande lokaler inte är anpassade efter hur polisen arbetar idag och uppfyller i vissa delar inte de arbetsmiljökrav som finns.

--Tittar vi långsiktigt så kommer nuvarande polishuset inte att räcka till vare sig när det gäller att stödja vår verksamhet eller när det gäller krav på vår arbetsmiljö och ekonomi, säger länspolismästare Mats Kirestam.

Det var tre olika förslag till nytt polishus som juryn hade att ta ställning till. Och valet föll på det alternativ som tagits fram av arkitektkontoret Mono arkitektur i Värmland. Och varför juryn valde just det här förslaget beror på arkitekturen, funktionaliteten, utvecklingsmöjligheterna och miljötänket. 19000 kvadratmeter stort ska det bli och rymma 400 personer och kommer att ligga mitt emot mälarsjukhuset där den framtida Östra Gatan kommer att gå. Men det finns dom är kritiska till beslutet att flytta ut polishuset från centrum.

– Ur citys synpunkt är det förstås negativt, men jag har förstås förståelse för att man ser polishuset ur ett regionalt samband. Men det hade varit roligt om det hamnat mitt i city för det är ändå många människor som besöker det också, säger Gunnar Persson, förvaltningschef på stadsbyggnadsförvaltningen i Eskilstuna.

– Vi har tittat på tre-fyra alternativ, men med den yta som vi behöver så finns det inte så många alternativ och framför allt inte i centrala Eskilstuna, säger Mats Kirestam.

Micael Sternklint
micael.sternklint@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".