Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens vice ordförande i Eskilstuna hoppas på extra pengar från regeringen.
Eskilstuna

Minskade skatteintäkter i kommunerna

Den ekonomiska krisen slår hårdare mot kommuner och landsting än vad man tidigare trott. Katrineholms kommun planerar att varsla personal redan i år och Eskilstuna och Oxelösund hoppas på extra stöd från regeringen för att slippa varsla.

Den senaste skatteprognosen från Sveriges kommuner och landsting, SKL, visar att kommunernas intäkter i år blir fem miljarder kronor lägre än man trodde i december. Eskilstuna kommun saknar 150 miljoner för att nå balanskravet 2010 och Katrineholms kommun saknar 40 miljoner.

– Det blir naturligtvis åtstramningar överallt i våra verksamheter, säger Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm.

Katrineholms kommun kommer till att börja med dra in på adminstrativa tjänster, IT, sjuksköterskor och vikarier inom äldreomsorgen, enligt Britt-Inger Karlsson, fackförbundet Kommunals ordförande i Katrineholm. Britt-Inger Karlsson tycker det är olyckligt att vården drabbas, men tror inte att det kommer påverka patienterna. Däremot kommer det påverka personalen, menar hon.

– Personalen förstår inte hur de ska kunna klara en neddragning. Det blir tyngre och tyngre vård eftersom brukarna blir äldre och äldre, säger Britt-Inger Karlsson.

Göran Dahlström tror att kommunen måste börja varsla personal redan i år, och han hoppas nu på ökat statstöd från regeringen. Men något besked från regeringen kommer inte förrän i april när budgetpropositionen läggs.

Också kommunstyrelsens vice ordförande i Eskilstuna, Jimmy Jansson (S), hoppas på extra pengar från regeringen, och han skulle helst se att regeringen ger besked innan april.

– Risken är att om man väntar för länge så blir konsekvenserna så djupa att man snart inte längre kan göra någonting alls, säger Jimmy Jansson. 

Eskilstuna kommun ligger illa till, totalt har kommunen tappat 138 miljoner kronor i skatteintäkter sedan i julas. Men Jimmy Jansson säger att man i första hand ska dra ner på lokalkostnader och inköp, och försöka undvika att varsla personal. Om det blir varsel eller inte visar sig när budgeten läggs fram i juni.

Oxelösunds kommun, som också drabbats av vikande skatteintäkter, väljer i nuläget att dra ner på personal inom gatu- och fastighetsunderhåll. Men om kommunen inte får något extra stöd från regeringen kommer också äldre- och barnomsorgen bantas, med större barngrupper och färre anställda som följd.

– Alla kommunalråd i Sverige kommer göra uppror om vi inte får pengar i april, för läget är så pass allvarligt nu, säger Benita Vikström (S), kommunstyrelsens ordförande i Oxelösund.

De ledande politikerna i Eskilstuna kommun vill också att regeringen ändrar lagen om balanskravet, som innebär att kommuner som går med minus kan läggas under tvångsförvaltning. Jimmy Jansson menar att kommuner borde få möjlighet att gå med minus så här i kristider för att slippa skära ner på barn- och äldreomsorg.

Benita Vikström i Oxelösund säger att hon till och med kan tänka sig att ignorera balanskravet om regeringen vägrar att dela ut extra stöd till kommunerna.

– Då får vi strunta i balanskravslagstiftningen och under något år under den här lågkonjunkturen faktiskt köra med underskott.

Men då riskerar ni att tas in under tvångsförvaltning?

– Ja, men man får väga det mot att försämra kraftigt i den vård och omsorg som människor behöver, säger Benita Vikström.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".