Gågatan i Nyköping
Nyköping

Inflyttningen sviker trots marknadsföring

Trots att Nyköpings kommun satsar flera gånger så mycket pengar på marknadsföring som andra kommuner i Sörmland så går det dåligt med tillströmningen av nya invånare. Den internationellt verksamma operasångerskan Elisabeth Wärnfeldt menar att utarmningen av kulturen och framväxten av nynazistiska grupper gör att människor drar sig från att flytta till Nyköping.

Nyköpings kommun lade förra året ned drygt 11 miljoner kronor på marknadsföring bland annat för att locka nya invånare. Då är inte kostnaden för turistkontoren  medräknad.

Det är inte helt enkelt att jämföra kostnaderna, men i grova drag satsade Eskilstuna ungefär 2 miljoner kronor och Trosa 400 000 kronor på marknadsföring. Betydligt lägre summor alltså, och trots det lyckades de locka betydligt fler invånare.

Eskilstuna ökade med drygt 1400 invånare, Trosa med drygt 300 invånare mot Nyköpings ökning med 213 personer, långt under kommunens mål.

Enligt Elisabeth Wärnfeldt finns det ett samband mellan utarmningen av kulturen och att ungdomar dras till högerextrema grupper och sammantaget gör det här att Nyköping fått en negativ stämpel som ingen marknadsföring kan råda bot på.

Hon berättar om svala reaktioner från politikerna när en vit sydafrikansk utbytesstudent i Rotarys regi togs hem av sina föräldrar sedan han misshandlats av nynazister som rispade honom på halsen med en kniv.

– Det som förvånar mig är att vi inte reagerar starkare och att det inte har fått ett större genomslag och att vi inte ser detta som en varningsklocka.

Risken att stöta ihop med nynazister gör att Elisabeth Wärnfeldt inte längre tar med tillresta bekanta in till Nyköping

– När jag har besök i stan så håller jag dem från stan, helt enkelt. Det är inget jag vill visa upp, säger hon.

Utvecklingen har fått Elisabeth Wänfeldt att allvarligt överväga att lämna Nyköping med sin familj. Hon tror också att framför allt barnfamiljer idag drar sej från att flytta till kommunen.

– De flesta barnfamljer tänker igenom det två och tre gånger och flyttar inte hit. Man tänker ”vilken start får mitt barn om jag flyttar till Nyköping”, säger Elisabeth Wänfeldt.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".