DO-anmälningarna i Sörmlande ökar

Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, får in allt fler anmälningar inom hela landet. Men ökningen av antalet DO-anmälningar i Sörmland är högre än rikssnittet.
Hittills i år har DO tagit emot 9 sörmländska anmälningar. Hela förra året var antalet anmälningar 5. Anders Bergstrand är ställföreträdande DO och ger sin syn på ökningarna. I hela landet ökar anmälningarna till Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO. Speciellt ökar anmälningarna mot rättsväsendet, exempelvis domstolar och polis. Sammanlagt har DO tagit emot 371 anmälmingar i år. Mer än hälften av anmälningarna, både mot rättsväsende och andra delar av samhället, kommer från de tre storstadsregionerna. Men också i Sörmland ökar DO-anmälningarna snabbt - bara i år har nio fall anmälts. Hela förra året var det fem. Men av årets nio sörmländska anmälningar rör inte en enda polis och domstol. Det handlar i stället om personer som känt sig diskriminerade av arbetsgivare och under utbildningar. Men varför den relativa ökningen varit så stor i Sörmland är oklart, enligt Anders Bergstrand.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".