SÖRMLAND

Landstinget tappar 100 miljoner

Landstingets ekonomiska underskott skulle i år förvandlas till ett överskott. Så var det i alla fall tänkt.
Men de optimistiska budgetplanerna spricker nu rejält i och med lågkonjunkturens järngrepp på Sverige.

Enligt den nya skatteprognosen kommer skatteintäkterna att bli närmare 100 miljoner kronor lägre än beräknat.

Lars Andåker är landstingsdirektör i Sörmland och han är både bekymrad och överraskad.

– Vi har ju gått och väntat på det här, men det som slår oss är att det går så oerhört fort, alltså, tidigare lågkonjunkturer som vi har varit med om så finns det en tidssträcka som ändå är ganska lång. Nu går det så oerhört snabbt och den sista prognosen här nu på nästan 100 miljoner som kom igår slog oss inte bara med bestörtning utan också viss häpnad, säger han.

När landstingets resultat för 2008 summerades kände nog många att man såg ett ljus i den mörka tunnel som har symboliserat landstingsekonomin en längre tid. Resultatet blev nämligen drygt 50 miljoner kronor bättre än man hade trott. Och i år skulle man för första gången kunna uppnå ett överskott, enligt budgetprognosen. Men det plus på 57 miljoner kronor som man räknat med förbyts nu i ett slag till ett minus på 40 miljoner kronor. Om man inte skärper de redan tuffa sparkraven ytterligare, vilket man nu kommer att göra enligt Lars Andåker.

– Vårt mål är ju fortfarande att vi ska lösa detta, annars skjuter vi problemen framför oss, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".